Digitaal aan de slag met Wetenschap & Technologie?

Vanaf januari 2021 start er vanuit het lectoraat Vernieuwingsonderwijs een onderzoek naar hoe je zelfregulatie bij onderzoekend leren kunt stimuleren via een W&T lessenserie in een digitale omgeving. Dit onderzoek maakt – net als de activiteiten binnen de PLG W&T en zelfregulatie – onderdeel uit van een groter TechYourFuture onderzoeksproject „bevorderen van zelfregulatie bij onderzoekend leren“. In deze studie vergelijken we de ontwikkeling van de kennis van jouw leerlingen met die van andere leerlingen die met een vergelijkbare lessenserie werken maar die daarnaast ook extra zelfregulatieondersteuning ontvangen. 

 

Scholen en klassen kunnen gratis deelnemen aan dit onderzoek, waardoor ze toegang krijgen tot de lessenserie in de digitale leeromgeving. In de lessenserie van zeven weken ontwerpen leerlingen een maanhuis waarin een gezin van vier kan (over)leven. Leerlingen doen verschillende proefjes en verzamelen over diverse thema’s informatie (onder andere zuurstof, zwaartekracht en voeding). 

Door het werken met de lessenserie leren leerlingen te werken met de onderzoekscyclus. De lessenserie is zo ingericht dat het differentieert naar de competentieniveaus van de leerlingen. Daarnaast leren leerlingen ook om met leerlingen van diverse niveaus samen te werken. De lessenserie heet BECOOL!: Bevorderen van Excellentie door Coöperatief Onderzoekend en Ontwerpend Leren (zie https://www.becoolproject.nl/). 

De lessenserie is eerder al door de Universiteit Twente onderzocht op effectiviteit. Meedoen aan dit onderzoek betekent dat je een volledige ontwikkelde en beproefde lessenserie W&T kan uitvoeren en daarbij alle materialen en ondersteuning ontvangt die nodig is. Gemiddeld wordt er twee uur per week besteed aan de verschillende taken in de lessenserie.  

 

Op dinsdag 29 september van 16-17 uur organiseren we een online meeting om je bij te praten over de mogelijkheden om deel te nemen aan het onderzoek. Heb je nog vragen of wil je deelnemen, neem dan contact op met Patrick Sins p.h.m.sins@saxion.nl.